Skip to main content
Nieuw van TRIUS

Onzekerheid bij en over ZZP? Niet bij TRIUS!

By 2 september 2024No Comments

In mei 2016 is de Wet DBA ingegaan met het doel duidelijkheid te verschaffen over ZZP-relaties. De wet bleek hierin niet te slagen. Daarom werd die wet niet gehandhaafd door de Belastingdienst met als resultaat een enorme wildgroei aan ZZP. Nu gaat de Belastingdienst per 1 januari aanstaande wel streng en strikt handhaven, maar met een duidelijk ander doel: Terugdringing van het aantal ZZP!

De Belastingdienst gaat ZZP-relaties beoordelen door scherpe controle op de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer (ZZP). Niet wat op papier is afgesproken tussen deze partijen is leidend, maar de feitelijke praktijk. Op papier kan het dus allemaal kloppen, maar de Belastingdienst controleert de dagdagelijkse praktijk. En die blijkt weerbarstiger en vaak niet te voldoen aan de (Belasting) wetgeving omtrent ZZP. Gevolg? Als de Belastingdienst in die gevallen oordeelt, dat de relatie tussen de opdrachtgever en de ZZP niet zuiver is, dan volgt aanwijzing voor de loonheffing. Er wordt dan een vermoeden van loondienstverband uitgesproken en de opdrachtnemer wordt als Schijn Zelfstandige (SZZP) aangemerkt. De gevolgen hiervan voor opdrachtgever, ZZP en in voorkomende gevallen een tussenpersoon (bemiddelingsbureau) zijn verstrekkend.

Gevolg is nu al veel onzekerheid in de ZZP-markt: Voor opdrachtgever van ZZP en de ZZP-zelf! Veel opdrachtgevers beraden zich op het uit faseren van ZZP waardoor steeds meer ZZP ervaren dat opdrachten aflopen en er geen nieuwe meer volgen. Tegelijkertijd kan de ZZP die geen opdracht meer krijgt geen beroep doen op een werkloosheiduitkering. Interen op het eigen vermogen en zelfs bijstand dreigt. Wat dan rest voor de ZZP is terug in loondienst. En dat voldoet dan weer aan de doelstelling: Minder ZZP!

TRIUS neemt deze onzekerheid weg! Voor opdrachtgevers en (Schijn) Zelfstandigen: TRIUS biedt een ondernemersloondienstverband. Daardoor worden opdrachtgevers inleners. De mogelijkheid tot flexibiliteit voor de inzet van de  ingehuurde medewerker blijft bestaan. En dit bij gelijkblijvend inhuurtarief en meer dan royale beloning en flexibiliteit voor de ondernemer-in-loondienst.

Wil je alles weten over de wet DBA, handhavingsregels en Ondernemerschap-in-Loondienst (OIL), dé oplossing van TRIUS voor opdrachtgevers en opdrachtnemers? Kom dan naar onze voorlichtingsbijeenkomsten: De eerstvolgende zijn op donderdag 3 oktober 2024.

Aanmelden doe je hier.

Eerder persoonlijk contact met TRIUS hierover? Bel Michael von Eckardstein op: 06-36142743.

close

Deel deze vacature naar jezelf of iemand die je kent.