Het is maar een terloopse mededeling op de Linkedin-pagina van de Staatssecretaris van Financiën. Terwijl het niet aan de orde is gekomen tijdens het Rondetafelgesprek met 2e Kamerleden en de Belastingdienst. Toch is het een belangrijke stap van de Belastingdienst in de jacht op de Schijn ZPP die per 1 januari 2025 in alle hevigheid losbarst: De Belastingdienst is gestopt met het goedkeuren van de modelovereenkomsten! Modelovereenkomsten geven geen zekerheid meer over het werken buiten een loondienstverband.
Het is evenwel logisch, doch opmerkelijk. Immers de Belastingdienst gaat per 1-1-2025 kijken naar de feitelijke omstandigheden. Papier is geduldig. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen het schriftelijk allemaal mooi hebben afgesproken, maar de Belastingdienst controleert de dagdagelijkse praktijk. En die blijkt weerbarstiger en vaak niet te voldoen aan de (Belasting) wetgeving omtrent ZZP. Gevolg? Als de Belastingdienst in die gevallen oordeelt, dat de relatie tussen de opdrachtgever en de ZZP niet zuiver is, dan volgt aanwijzing voor de loonheffing. Er wordt dan een vermoeden van loondienstverband uitgesproken en de opdrachtnemer wordt als Schijn Zelfstandige (SZZP) aangemerkt. De gevolgen hiervan voor opdrachtgever, ZZP en in voorkomende gevallen een tussenpersoon (bemiddelingsbureau) zijn verstrekkend.
Overigens, lopende overeenkomsten mogen nog wel worden afgemaakt tot de einddatum van de overeenkomst, aldus de Staatssecretaris. Dit roept meer vragen op, dan er überhaupt gesteld konden worden. De Belastingdienst kijkt immers naar de feitelijke omstandigheden. Waarom een modelovereenkomst dan nog waarde zou hebben bij de beoordeling van (schijn)zelfstandigheid is een vraag? En een overeenkomst tussen opdrachtgever en ZZP met een duidelijke einddatum? Is dat sowieso niet één van de vele mogelijke indicaties voor een gezagsverhouding en daarmee voor loondienstverband?
De weg voorwaarts.
TRIUS neemt deze onzekerheid weg! Voor opdrachtgevers en (Schijn) Zelfstandigen: TRIUS biedt een ondernemersloondienstverband. Daardoor worden opdrachtgevers inleners. De mogelijkheid tot flexibiliteit voor de inzet van de ingehuurde medewerker blijft bestaan. En dit bij gelijkblijvend inhuurtarief en meer dan royale beloning en flexibiliteit voor de ondernemer-in-loondienst.
Wil je alles weten over de wet DBA, handhavingsregels en Ondernemerschap-in-Loondienst (OIL), dé oplossing van TRIUS voor opdrachtgevers en opdrachtnemers? Kom dan naar onze voorlichtingsbijeenkomsten: De eerstvolgenden zijn op donderdag 3 oktober 2024.
Meld je hier aan.
Eerder persoonlijk contact met TRIUS hierover? Bel Michael von Eckardstein op: 06-36142743.