Skip to main content
Nieuw van TRIUS

Handhaving DBA: Geen weg meer terug!

By 17 september 2024No Comments

Op 11 september 2024 vond er in het gebouw van de Tweede Kamer een debat plaats over de handhaving van de wet DBA. Dit debat, wat de gehele middag in beslag nam, drong door tot de media in de vorm van één enkel bericht: “De belastingdienst gaat niet hysterisch controleren”.

Maar dat was niet de strekking van het debat. Overigens controleert de belasting nooit hysterisch, maar (strikt) handhaven kan en doet het wel. Wat gaat er gebeuren?

Volgens de Minister SZW wil de regering werknemers meer zekerheid geven door vaste contracten de norm te laten zijn, meer zekerheid te bieden aan echte ZZP en de uitzendmarkt verder te reguleren.
De groei van ZZP, inmiddels meer dan 12% van de beroepsbevolking, is volgens de Minister een probleem. De balans moet worden hersteld ten behoeve van het sociale stelsel met een fundamentele keuze voor het arbeidsrecht. Dat is het vertrekpunt.

Handhaving op schijnzelfstandigheid volgt volgens de Staatssecretaris Financiën & Belastingen een aanpak op 3 lijnen: Verschil tussen zzp en loondienst verkleinen, verduidelijking regelgeving en handhaving. Een holistische beoordeling van de zelfstandigheid gaat daarbij juist de broodnodige duidelijkheid verschaffen. Maar de Staatssecretaris maakte nog terloops een ander zeer belangwekkende opmerking die door de aanwezigen verbazingwekkend verder niet werd opgepakt of bevraagd: Nederland heeft met de EU afspraken gemaakt over de “aanpak van schijnzelfstandigheid”. “Hier niet aan voldoen heeft grote gevolgen voor de Nederlandse Staat.”

Wat blijkt? Om aanspraak te kunnen maken op €4,7 miljard uit het EU corona-steunfonds heeft Nederland in Juli 2022 een bindend plan opgesteld en ingediend bij de EU met investeringen en hervormingen. Eén van deze hervormingen is Maatregel 4.1H4: Aanpak Schijnzelfstandigheid. Start handhaving: Q1 2025! Alle maatregelen moeten voor augustus 2026 zijn afgerond.

Het Rondetafelgesprek, De Commissievergaderingen en het aankomende 2-Minuten debat gaan helemaal niets veranderen aan de voorgenomen en ingezette strikte handhaving van de Wet DBA. Het aantal ZZP moet en zal dalen!

TRIUS neemt onzekerheid weg voor opdrachtgevers en (Schijn) Zelfstandigen: TRIUS biedt een ondernemersloondienstverband. Daardoor worden opdrachtgevers inleners. De mogelijkheid tot flexibiliteit voor de inzet van de  ingehuurde medewerker blijft bestaan. En dit bij gelijkblijvend inhuurtarief en meer dan royale beloning en flexibiliteit voor de ondernemer-in-loondienst.

Wil je alles weten over de wet DBA, handhavingsregels en Ondernemerschap-in-Loondienst (OIL), dé oplossing van TRIUS voor opdrachtgevers en opdrachtnemers? Kom dan naar onze voorlichtingsbijeenkomsten: De eerstvolgende zijn op donderdag 3 oktober 2024.

Meld je hier aan!

Eerder persoonlijk contact met TRIUS hierover? Bel Michael von Eckardstein op: 06-36142743.

close

Deel deze vacature naar jezelf of iemand die je kent.