Top 10 Banen van de Toekomst

Banen in de techniek worden in de toekomst steeds belangrijker voor de maatschappij. Van drones en 3d printers die huizen kunnen bouwen, tot aan nanowetenschappen ontwikkelingen. Benieuwd? Lees hieronder de top 10 banen die onze toekomst zullen bepalen!

 

1. Automatisering & Robotica

Als techneut weet je al vast onwijs veel van robots. Sinds wiskundige Archytas in de periode 4 voor christus de eerste robot heeft ontworpen voortgedreven op stoom, zijn er alleen maar snellere ontwikkelingen geweest in de techniek. Zo zien wij dat er in 2012 de snelste robot ter wereld werd ontworpen genaamd BigDog (zie foto hierboven). De BigDog is zelfs in staat om te klimmen, en snel!
Feitje: Wist je dat er een robot is ontworpen die een prachtige gourmet hamburger binnen 10 seconden kan maken? Dit betekent dat één robot een hele werkvloer van een fast-food restaurant kan overnemen. Dus hup hup robot ontwerpers, de wereld is op zoek naar jou!

2. 3D Printen

3D Printers zien er erg strak uit, maar mensen verliezen vaak het oog op het nut ervan. Ondanks dat ze coole storm trooper mokken en zelfs huizen kunnen bouwen, is er veel discussie over deze printers met betrekking tot de legaliteit van wat ze kunnen maken. Wetenschappers zijn hard bezig om 3D printers te ontwerpen voor het verbouwen van menselijke cellen bijvoorbeeld.
Feitje: Wetenschappers in Groot Brittannië hebben al een menselijk oor ermee kunnen verbouwen. Dit kan veel betekenen voor de toekomst van de zorg maar zorgt ook voor veel ethische ophef.

3. Drones

Wij zien steeds vaker mensen die zelf deze wereld gadgets bouwen en gebruiken. In de toekomst zijn er al plannen om onze post en kleding tot aan de lekkere pizza’s die wij in het weekend bestellen, te bezorgen.
Feitje: Wist jij dat drones voor het eerst voor het Israëlisch defensieleger werden gemaakt? Israëlische Aerospace Industrieën hebben als eerste drones aan meer dan 24 landen over de hele wereld verkocht.

4. Zelfrijdende auto’s

Jawel hoor, zelfrijdende auto’s, alsof niemand van ons dat hebben zien aankomen. Maar toch zijn de voordelen van deze ‘smart cars’ erg interessant. Wist jij bijvoorbeeld dat zelfrijdende auto’s voor minder file zullen zorgen op de weg? Dat klinkt als een perfecte aankoop voor de toekomst, vooral in ons kikkerlandje.
Feitje: Deze auto’s kunnen met elkaar ‘communiceren’: ze stemmen afstand tussen elkaar af waardoor er benzine wordt bespaard. Belangrijker nog, ze zorgen voor minder ongelukken op de weg!

5. ‘Smart’ Cities

Klinkt erg logisch wat een smart city inhoudt, maar om het even te verduidelijken zijn deze slimme steden gebouwd op basis van informatietechnologie (ICT). Administratie tot aan voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen zullen volledig beheerd worden door ICT. Ondanks het feit dat een technische stad werelds klinkt, zou de macht van heel de stad maar bij een paar technische bedrijven liggen.
Feitje: Volgens ‘Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research’ zal het volledig digitaliseren van de Duitse energie-industrie met bijvoorbeeld gebruik van ‘smart’ energienetten, 9 miljard euro per jaar besparen.

 

6. ‘Smart’ Landbouw
 

Het is belangrijk voor de aarde, vooral in deze dringende tijden om zoveel mogelijk de natuur te besparen. De landbouw industrie gebruikt veel water, zelfs meer dan wij echt beseffen als consumenten. Volgens 6 wetenschappers in Nederland kost het ongeveer 3,8 liters water om een enkel amandel te groeien. Dat is onwijs veel voor één nootje dus deze wetenschappers moesten een efficiënter manier uitvinden.
Feitje: Tom Rogers, een amandelboer uit Californië heeft een irrigatiesysteem ontworpen dat zo’n 20% water bespaard. Wij gaan zeker de goede kant op voor het milieu!

 

7. Zonne-energie

Veel mensen denken dat zonnepanelen te duur zijn om aan te schaffen maar zien vaak niet het feit dat het ten eerste bevorderend is voor het milieu en ten tweede veel kosten bespaard. Zon is gratis moet je maar denken!
Feitje: De grootste zonneplantage is gesitueerd in Mojave Desert in Californië en produceert zo’n 90% van alle zonne-energie in de wereld.

 

 

 

8. Virtuele Realiteit

Er is veel controversie geweest dat Virtuele Realiteit een dode industrie zou zijn in de toekomst. Dit vanwege het feit dat aparaten zoals de oculus rift, ongelukken, duizeligheid enzovoort kan veroorzaken. Maar toch wordt het bijvoorbeeld steeds belangrijker in de zorg.
Feitje: Wetenschappers hebben bewezen dat het patiënten, die te maken hebben met ‘post traumatische stress’, enorm kan helpen met het verwerken van hun traumatische ervaringen.

9. Nano Wetenschap

Nederland behoort tot de top van de Nanowetenschap: houdt zich bezig met het bewerken van deeltjes op hele kleine schaal, namelijk een nanometer. Het is zeer belangrijk voor geneeskunde, milieu&energie, woningbouw en mobiliteit industrieën.
Feitje: Nanowetenschapper Albert van den Berg heeft een nano-chipje ontwikkeld dat heel vroeg darmkanker kan ontdekken.

10. Holografische entertainment en Holo-phones

Er zijn al genoeg mensen in de wereld die holografie hebben gebruikt om bijvoorbeeld overleden sterren zoals Elvis en Tupac tot ‘leven’ te laten komen om een heel concert te geven.
Facetimen met een holografisch gezicht in plaats van een scherm, zie je dit al voor je? In 2014 werd de eerste holografische telefoon uitgebracht door Takee Technology in Beijing. Tegenwoordig kunnen wij nog alleen met behulp van onze smartphone holografische beelden zien maar bedrijven zijn hard bezig om zulke ervaringen te kunnen creëren zonder.
Wil jij zelf een hologram maken met je smartphone? Kijk dit handig filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=fdJ1j6X30sw

 


Passie voor deze banen van de toekomst? Kijk voor meer werk inspiratie op werkenbijtrius.nl