‘Smart’ Tatoeages: De Toekomst Voor de Zorg

Of je er wel of geen een hebt, een betekenis er aan hecht of niet, zijn er zowel positieve als negatieve meningen verspreid als het om tatoeages gaat. Maar ze zijn niet alleen belangrijk voor mensen die het zelf willen laten zetten, ze kunnen in de toekomst belangrijk zijn voor het aangeven van onze gezondheid. Klinkt een beetje dubbel of niet? Toch zijn er hele belangrijke ontwikkelingen in de toekomst wat betreft de tattoo wereld.


BIO Tech Tats

Chaotic Moon heeft technologische tatoeages genaamd ‘Tech Tats’ ontwikkeld, die tijdelijk op de huid gebracht kunnen worden met een kwast of geplakt kunnen worden. Deze Tech Tats zijn gemaakt van elektronische componenten en geleidbaar materiaal, die bepaalde signalen aangeven om vitale functies te meten: denk aan hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur.
Ben je benieuwd hoe ze eruit zien? https://www.youtube.com/watch?v=K0wyrSU8Y3E


Dermal-Abyss 
Om een nog verdere stap te maken in de zorg en de technologie, hebben wetenschappers van Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Harvard Medical School, een project ontwikkeld genaamd ‘DermalAbyss’.

Net als de ‘Tech Tat’ van Chaotic Moon, is dit project ook gefocust op het creëren van tatoeages die de toekomstige gezondheidsindicatoren kunnen worden voor onze lichaam. Ze werken echter ietsje anders. In plaats van een plakbaar onderdeel, worden deze tatoeages op de gewoonlijke manier op de huid gezet, maar wel met speciale inkt.
De meest indrukwekkende inkt, kan glucosewaardes in het bloed meten. Op het moment dat de suiker in het bloed toeneemt, verandert de kleur van blauw naar bruin. Dit is een perfecte oplossing voor mensen met diabetes, die volledig afhankelijk zijn van een prikapparaat om hun bloedsuikerwaardes te meten. Naast glucosewaardes, hebben ze inkt ontwikkeld om PH waardes en natriumwaardes te meten.
Ben je benieuwd hoe ze eruit zouden zien? https://www.youtube.com/watch?v=DJ--U6peszQ


De toekomst voor de zorg ziet er veelbelovend uit. Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan, maar deze wetenschappers zijn al een heel eind.

Heb je inspiratie gekregen om een passende baan te vinden in de techniek? Kijk voor actuele vacatures op werkenbijtrius.nl