Laat Je CV Uitblinken Met Deze Tips

Om ervoor te zorgen dat jouw curriculum vitae (cv) de aandacht trekt, zijn zowel de inhoud als het uiterlijk belangrijk. Of het nou het cv is van een industrieel product ontwerper of van een project manager automatisering, zijn ze niet per se hetzelfde geschreven. Toch zijn er bepaalde punten die belangrijk zijn om je droombaan te bemachtigen!

1. Belangrijkste onderdelen van een cv

Bij TRIUS verzamelen wij data over het beoordelen van zowel cv’s als vacatures. Op die manier kunnen we kandidaten en bedrijven hier inzicht in geven. Op basis van ongeveer 65.000 cv’s die beoordeelt zijn, blijkt het gemiddeld zo’n 3,5 minuut duurt voor een recruiter/HR manager/teamleider om een cv volledig door te kijken. Een eerste indruk of ‘scan’ duurt ongeveer 6 seconden. Hieronder zie je de belangrijkste onderdelen van een CV en de ‘kijktijd’ per onderdeel.

 

 

 Zo zien wij dat er onder Recruiters en HR veel belangstelling is voor het ‘type persoon’. Dat wil zeggen: wie ben je? Waar liggen je kwaliteiten? En wat zeggen bijvoorbeeld andere mensen over je? Uiteindelijk geeft dat een eerste en globale indruk of je bij de organisatie(cultuur) zou kunnen passen. Vervolgens wordt de meeste aandacht besteed aan de opgedane werkervaring oftewel de inhoud van je werkzaamheden. De opleidingen zijn een opsomming van je behaalde diploma’s en/of cursussen. Uit de data blijkt een snelle check of je aan de gewenste richting en het ‘niveau’ voldoet. Afhankelijk van de specifieke functie kan dit een harde eis of indicatie zijn. Afhankelijk van de inhoud per onderdeel en persoonlijke voorkeur, kan dit je een indicatie geven van waar je de focus op moet leggen in je CV.
Tip: Mocht je een starter zijn en niet veel ervaring hebben is het gebruikelijk om opleidingen eerst te noteren, en bijhorende stages/werkervaring erna.
 

2. Pas je cv aan op de functie

Noteer de belangrijkste aspecten van jouw persoonlijkheid, onderwijs en werkervaring ten opzichte van de positie waar je op solliciteert. Haal onrelevante functies of vaardigheden weg om onnodige en lange lappen tekst te vermijden.
Voorbeelden:
- Een man die solliciteert op een vacature voor projectleider binnen de energietechniek, kan zijn zomerbaantje als caissière bij de snackbar toen hij 16 was, weglaten. Dit draagt niet bij aan de positie en wordt heel snel als overbodige informatie gezien.
- Een vrouw die bijvoorbeeld solliciteert op een vacature voor project engineer binnen de machinebouw, kan haar bijbaantje als monteur wel laten staan omdat het bijvoorbeeld relevant is voor de kennis van techniek en mechanica. Dit kan zeker een bijdrage leveren.


3. Maak het overzichtelijk

Een CV is als het ware een visitekaartje. Zoals eerder genoemd, zorg er voor dat je alleen de belangrijkste informatie noteert om slordigheid te vermijden. Dit betekent dat elk onderdeel van je cv zijn plekje moet hebben door middel van strakke lijnen en duidelijke kopjes.
Dit verschilt echter per positie.
Voorbeelden:
- Werkgevers die opzoek zijn naar software engineers, zouden wat technischer en traditioneler cv’s op prijs stellen. 
-Werkgevers die opzoek zijn naar grafische ontwerpers zouden het tof vinden om een grafisch ontworpen cv te ontvangen met een portfolio.
Tip: Wil je toch meer van jezelf laten zien? Zet er een linkje bij d.m.v. een QR code of je LinkedIn pagina!
 

4. Benadruk zowel je persoonlijke als functierelevante vaardigheden

Vaak verdiepen mensen zich te veel in wat ze technisch kunnen doen, en focussen ze niet op hun persoonlijke ontwikkelingen. Zoals eerder werd aangegeven, komt volgens TRIUS de persoonlijkheid van een persoon bovenop te staan. Een manager die graag een internationaal bedrijf wil gaan leiden zal hoogstwaarschijnlijk een ander karakter hebben dan iemand die zich vast wil bijten in technische innovaties en ontwikkelingen. Om naast functierelevante vaardigheden ook je persoonlijke skills te vermelden, kunnen bedrijven jou als type persoon ook betere inschatten.
Naast het belang van wat je allemaal kunt doen ten opzichte van de functie, zijn persoonlijke skills zoals communicatievaardigheid, resultaatgerichtheid en creativiteit, niet alleen van belang voor de positie waar je op solliciteert, maar ook voor de cultuur van het bedrijf.
Tip: Som niet zo maar alle ‘standaard’ woorden op, zoals communicatief, flexibel en teamplayer. Maak een assessment of laat andere mensen wat over je zeggen.


5. Onderbouw je kwaliteiten d.m.v. competenties

Om een stap verder te nemen, onderbouw jouw sterke punten, vaardigheden en prestaties. Als je zegt dat je communicatievaardigheden verder hebt ontwikkeld bij je vorige werkgever, licht het toe met een voorbeeld. Is bijvoorbeeld jouw eigen engineering concept gebruikt als voor een product? laat het zien. Solliciteer je als Engineer voor jouw volgende stap richting Lead Engineer? Laat zien dat je de capaciteiten - in beginsel of uitgebreid afhankelijk van de functie –bezit.
​

Heb je na het uitblinken van je CV inspiratie gekregen om een baan te vinden in de techniek? Kijk eens op werkenbijTRIUS.nl om de allernieuwste vacatures te zien, en solliciteer snel!