Extra veilig computeren? Volg deze tips!

We kennen het allemaal wel, soms willen wij gewoon de nieuwste gadget hebben of het nou een nieuwe mobiel, tablet of computer is. Maar vaak bij het kopen van een nieuwe computer, vergeten wij een aantal belangrijke punten om deze apparaten veilig te stellen. Lees hieronder handige tips om op een veilige manier te kunnen computeren.


1. Houd je computer geüpdatet
In de wereld van softwarevirussen is het belangrijk dat je je computer instelt voor automatische software en besturingssysteem updates.   

2. Installeer beschermingssoftware
Er zijn genoeg gratis anti-virus systemen inclusief regelmatige virusscans. Mocht je toch gratis anti-virus systemen niet vertrouwen, kan je beschermingssoftware zoals McAfee Antivirus Plus, Symantec Norton Antivirus of Bitdefender aanschaffen.

3. Gebruik sterke wachtwoorden
Sterke wachtwoorden hebben altijd een combinatie van letters, nummers en symbolen en bedragen een minimum van 8 karakters. Gebruik voor al je accounts verschillende en verander deze regelmatig.

4. Maak regelmatig een back-up van je computer
Regelmatige back-ups beschermen je voor onvoorspelbare situaties. Met gratis cloudgebaseerde programma’s zoals Crash Plan, kan je je bestanden back-upen op een veilige manier.  

5. Download op een legale manier
Klinkt logisch en soms moeilijk te vermijden, maar naast de mogelijke boetes die je kan oplopen door illegaal te downloaden, kan het downloaden van muziek en filmpjes downloaden het systeem van je computer beschadigen.

6. Hou je persoonlijke gegevens veilig
Om de kans op identiteitsfraude te verkleinen, ondanks de professionaliteit van bepaalde mails van een bedrijf, zullen echte bedrijven bijvoorbeeld nooit je persoonlijke gegevens (creditcard, banknummer, burgerservice nummer), via email vragen.

7. Scan de bijlagen en valideer links van je mailtjes
Virussen kunnen via de mailtjes van je vrienden en familie op je computer komen: het doet geen kwaad om via je antivirus systeem een scan te doen. Daarnaast om te kijken of een link geverifieerd is, scroll met je cursor over de link die je in je mail hebt ontvangen, zonder erop te klikken. Onderaan de browser zal je de echte URL zien en weet je precies waar je naartoe wordt geleid.

8. Blijf bij websites die je zelf vertrouwt
Hoe meer onbekende websites je bezoekt, hoe meer kans je hebt op malware: kwaadaardige software die terecht kan komen door gaten in je systeem.  

9. Gebruik veilige verbindingen
Voor het geval dat je het niet al wist, zijn de veiligste websites aangegeven met een groen vinkje op Google, begint de URL met https (‘s’ staat voor secure), en naast de URL aan de linker kant, staat er ‘secure’.

10. Vermijd te persoonlijke informatie op sociale media websites
Veel mensen maken gebruik van profielen op sociale media. Om identiteitsfraude te vermijden, stel je profielen in als privé. Stel je foto’s ook in als ‘vrienden’ mogen het zien in plaats van ‘openbaar’.


Benieuwd naar een baan in de techniek? Kijk eens op werkenbijtrius.nl