Dolby en Netflix Weten Wat Jij op TV Wil Zien!

We kennen het allemaal: televisieseries ‘binge-watchen’ tot het punt dat Netflix ons vraagt: Kijk je nog? Maar naast de cinematografische beelden die wij zien en de sublieme geluiden die wij horen, staan we vaak niet stil bij de apparaten die ontwikkeld zijn om deze aspecten waar te kunnen maken.

Dolby Laboratories (Labs) Inc.

Als bedrijf is Dolby opgericht om een beter geluidsbelevenis te creëren voor films. De eerste film waarbij Dolby geluid werd gebruikt, was ‘A Clockwork Orange’ in 1971. Na het ontwerpen van allround geluid, hebben ze in 2010 Dolby Surround 7.1 geïntroduceerd aan bioscopen, onder de huidige naam Dolby Laboratories. Over de jaren heen is het belang van een complete beleving bij het kijken van films, steeds belangrijker geworden en leverde ze Dolby Vision aan bioscopen.

Dolby Kijkt Naar Mensen

Het bedrijf wilde zelf, naast prachtig geluid voor bioscopen, deel uitmaken van het creëren van spectaculair beeld op televisie. Om dit verder te kunnen uitvoeren vonden ze het essentieel om te weten hoe en wanneer bepaalde reacties van mensen ontstaan tijdens het kijken van films en series. Zo begonnen ze het afgelopen jaar mensen te onderzoeken door middel van hightech apparatuur:

1. Een elektro-encefalografen (EEG) kapje om hersenactiviteit te meten. Hierbij worden elektrodes rondom de hoofd geplaatst om elektrische signalen te ontvangen bij gedachtes van de persoon.
2. Een ‘tracker’ om zowel de hartslag als huidsrespons (zweet) te meten.
3. Een pulse-oximeter op de vingers: waarbij de hoeveelheid zuurstof in het bloed wordt op gemeten. 
4. Infraroodcamera’s om fysieke en emotionele respons te meten.

Na het aansluiten van alle onderdelen, werden ze gevraagd om op een bank te zitten in een geluiddichte kamer, en simpelweg te genieten van de entertainment die hun werd getoond. Met deze hightech apparatuur komt Dolby steeds dichterbij wat de mens nou echt wil zien op televisie.

Dolby Vision en Atmos voor Netflix

Volgens Senior Vice President van Dolby, Giles Baker, “delen Netflix and Dolby allebei dezelfde visie als het gaat om het leveren van een spectaculaire beleving.” Dit gaf hen de perfecte reden om samen Dolby Vision aan Netflix tv en film te introduceren en hebben ze gezorgd voor High-Dynamic Range (HDR) beelden. Volgens Dolby is “het resultaat een verfijnd en levensecht beeld waardoor je vergeet dat je naar een scherm kijkt.” Samen met Dolby Vision, leveren ze ook Dolby Atmos voor een onvergetelijke beeld –en geluidservaring tijdens het kijken van Netflix films en series.

Door deze samenwerking is er meer filmbeleving dan ooit tevoren in het comfort van je eigen huis. Ben je benieuwd? Kijk eens Netflix Original film Okja (2017)! Hier heb je alvast de trailer https://www.youtube.com/watch?v=AjCebKn4iic&t=14s 

 

Hebben deze technologische geavanceerde bedrijven jouw interesse in technische banen getriggerd? Kijk op werkenbijtrius.nl voor onze actuele vacatures.

 

Bronnen:  Dolby Laboratories Press Release | Dolby.com
                Dolby In The News | Dolby.com