Artificial Intelligence: Leest Jouw Gedachtes en Lichaamstaal

Tegenwoordig hebben wij apparaten die met ons kunnen chatten tot aan high-tech megarobots met de allernieuwste software, die zelfs kunnen kruipen en lopen. In een wereld van sciencefiction is het lezen van gedachtes en bewegingen vanzelfsprekend. Maar wie had ooit gedacht dat hersen– en beweging lezende computers niet uitsluitend een droom zou blijven?


Gedachtelezer

Nou is het geen geheim dat ons brein erg ingewikkeld in elkaar zit. Om er meer over te begrijpen, met behulp van dit soort artificial intelligence (AI), ontworpen door wetenschappers van Carnegie Mellon University (CMU) in Pennsylvania, VS, kan complexe hersenbeweging gemeten worden.
Door middel van data, verzameld door een ‘functional magnetic resonance imaging (fMRI)* en machinaal leren, kan deze AI ingewikkelde gedachtes meten.
*Een fMRI kijkt naar de veranderingen in bloedstroming, terwijl een MRI naar de organen en weefsel kijkt.

Na het verzamelen van meer dan 200 verschillende situaties (sociaal en fysiek), werd de algoritme getraind. Daarna werd de algoritme door middel van die data getest om dezelfde patronen te herkennen. Dit leverde de AI totaal 87% juistheid op. Hieronder volgt een voorbeeld van een van de uitkomsten. De afbeelding geeft de verwachte en de actuele activeringspatronen weer.


​Bron: Carnegie Mellon University (CMU)

Het onderzoek, geleid door Marcel Just, bewijst dat de dimensies van concept representatie in ons brein, universeel bepaald is als het gaat om mensen en taal. Of met andere woorden maakt het niet uit wat voor persoon je bent of wat voor taal je spreekt, ons brein zal altijd dezelfde signalen en bewegingen.


Lichaamstaal

Om nog verder in de ontwikkelingen van de technologie te duiken ten opzichte van artificial intelligence, is er nog recentelijker een computer ontwikkeld die de lichaamstaal van de mens kan meten. Volgens het CMU kunnen deze computers lichaamstaal lezen die op verschillende gebieden van belang kunnen zijn in de maatschappij:

  • Sport Analyses: Deze computers zouden precies de bewegingen van lichamen kunnen meten. Dit zou inhouden dat bijvoorbeeld de posities van spelers op het veld gemeten kunnen worden om voor nauwkeurige rapporten te zorgen.
  • Verkeer: Als zo’n computer geïmplementeerd wordt in een zelfrijdende auto, kan er een vroegtijdig signaal worden verstuurd voor iemand die onverwachts de straat oversteekt.
  • Zorg: Machines ontwikkelen die het gedrag van de mens kunnen lezen, betekenen nieuwe gedragsdiagnoses voor dyslexie, depressie en autisme.

CMU werkt hard aan het ontwikkelen van deze machines, met behulp van wat zij noemen, de ‘Panoptic Studio.’ Ondanks het coole koepelvorm design, is deze studio voorzien van zo’n 500 high-definition camera’s. Dit om alle perspectieven van mogelijke bewegingen te kunnen meten. Kijk naar het filmpje hieronder om te zien hoe deze Panoptic Studio te werk gaat:
https://www.youtube.com/watch?v=m0-7HnWvxG4Bron: CMU| Carnegie Mellon UniversityVoor actuele vacatures in de techniek, kijk op werkenbijtrius.nl